Meny
Søk

27.08.17 En som har spiseproblem spør:

 Er det noe galt med meg? Se svar 04.09.17

 Jeg har store problemer med å spise. Spiser kun et måltid om dagen, og prøver og unngå dette også... Jeg er ikke sulten, og hvis jeg er det er det ikke hvert det, fordi jeg føler meg så grusom etterpå. Vil helst ikke snakke om det, men likevel vil jeg. Jeg føler meg ikke syk, så jeg ser ingen grunn til å gå til psykolog, eller lege. Hva er vitsen, jeg er jo for feit for en spiseforstyrrelse. Er det noe galt med meg? 

Takk for spørsmålet ditt. Her får du svar fra Lillian som er helsesøster. Hilsen Rolf (red)
 
Til deg som har problemer med å spise.
Takk for ditt innlegg til Morild svartjenesten. Det er fint at du skriver inn til oss om det du opplever vanskelig i forhold til mat, og mange med deg har lignende problem som du beskriver. Det betyr ikke at det er noe galt med deg, men at kanskje noe i livet ditt oppleves tøft, og det kan komme til utrykk gjennom at man prøver å ta kontroll med for eksempel maten man spiser.

Det som er typisk for en spiseforstyrrelse er når tanker og handlinger om mat, kropp og vekt tar så stor plass at det går utover livskvaliteten og muligheten til å leve et vanlig liv.

Legen din kan stille diagnose om du har en spiseforstyrrelse og kan eventuelt henvise til videre oppfølging. Derfor anbefaler jeg at du først tar kontakt med legen din og beskriver hvordan du har det. Du sier at du helst ikke vil snakke om det, men likevel så vil du. Jeg anbefaler deg å snakke med noen om hvordan du har det.

Tenk over hvor mye dette med maten hemmer deg i ditt daglige liv. Er det blitt så vanskelig for deg at du blir nedstemt og trist, og kanskje hemmer ditt sosiale liv? Du skriver at det ikke er verdt å føle seg sulten fordi du føler deg så grusom etter å ha spist. Det høres vondt ut å ha det slik.

Det er ikke nok å spise et måltid om dagen, og særlig ikke dersom du er i en alder hvor du vokser mye. Du bør fortelle legen din hva du spiser og hvor mye du spiser på det ene måltidet du har i løpet av dagen.

Det anbefales fire faste måltider om dagen, (og eventuelt et lett mellommåltid). Disse måltidene trenger ikke være så store. Som tidligere nevnt kan det være lurt at du snakker med din fastlege, slik at du kan få råd om hva slags mat du bør spise, og hvor mye.  Hva slags drikke du får i deg i løpet av dagen er også viktig.

Det er også fint at du er fysisk aktiv. Fysisk aktivitet bidrar til at kroppen fungerer bedre både fysisk og psykisk. Jeg håper at mitt svar til deg kan være en hjelp for deg.
Vennlig hilsen Lillian


Utviklet av Bysant AS